Data
12,13 & 14 november 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Zet je huis naar je hand met slimme domotica

13.09.2021 | artikel Paul van Egmond

Zet je huis naar je hand met slimme domotica

Stel je eens voor dat alle techniek die een moderne woning bevat, zou kunnen samenwerken… Van temperatuurregeling tot verlichting en bewaking, met een goed domoticasysteem zet je je huis naar je hand. De voordelen? Een comfortabeler, veiliger thuis dat zich aanpast naar jouw wensen.

De afstandsbediening van de televisie was pas het begin- sinds elektrische apparaten hun intrede deden in onze woonomgeving, willen mensen ze kunnen bedienen op een andere plek dan waar ze zijn. Ook willen we een huis dat 'meedenkt': waarom gaan de lichten niet automatisch uit als we niet in een bepaalde ruimte zijn? Tegenwoordig heeft ieder huis een WiFi-netwerk, waardoor het een koud kunstje wordt om al die apparaten met elkaar te verbinden. Dit noemen we domotica. 

Domotica is de verzamelterm voor de techniek, de producten en de mind set waarmee je een dom huis opwaardeert tot een smart home. Met domotica maak je je woning comfortabeler, veiliger en vaak kun je nog geld besparen ook! De resultaten kunnen spectaculair uitpakken: van een woonkamer die je kunt verlichten in een kleurenpalet dat past bij je stemming, tot een huis dat weet dat je zo weggaat en daarom de thermostaat alvast een graadje lager zet.

Beginnen met domotica? Hier moet je op letten

De mogelijkheden van domotica zijn duizelingwekkend, en daardoor ligt complexiteit op de loer. Wil je je woning moderniseren en slimmer maken? Deze tips helpen je op weg:

Bedenk goed wat je wilt (en wees eerlijk tegen jezelf)

Wat wil je dat domotica voor je doet? Hoe complex wil je het maken? Wie moet er met je huis kunnen omgaan? Wat wil je eraan uitgeven? En, niet onbelangrijk: wil je profiteren van de resultaten van een domoticasysteem, of vind je het leuk om ermee bezig te zijn?

Let op standaarden...

De meeste merken en winkelketens die huisinrichting en -techniek aanbieden, hebben zich op Domotica gestort. Met als gevolg dat het wemelt van de besturingsprotocollen en ‘standaarden’ die niet altijd breed worden ondersteund. Overweeg je ‘iets slims’ voor je huis aan te schaffen, let er dan op dat het kan communiceren met de domoticastandaard die je in je huis hanteert. Zo vermijd je een nieuwe berg afstandsbedieningen in huis.

…en ondersteuning
Op Internet en in de grabbelbak van je favoriete prijsbewuste winkel kom je soms producten tegen die lijken te passen in een smart home. Het is dan verstandig om je impuls te beheersen, in ieder geval tot je zeker weet dat de fabrikant ook daadwerkelijk ondersteuning levert bij het product dat je koopt. Het zou zonde zijn als je een apparaat aanschaft dat gebruik maakt van verouderde techniek of dat niet kan worden geüpgraded. Wat ons brengt bij de volgende tip:

Bewaak je veiligheid…

Voor zaken als een slimme deurbel met camera is het nodig dat je je huis verbindt met Internet. Daarmee worden Privacy en Veiligheid wel echt een dingetje… Als je internet enabled apparaten in je huis toelaat, vergeet dan niet hun standaardwachtwoord aan te passen. Registreer ze ook bij de fabrikant zodat deze je kan informeren als er een update voor je apparaat beschikbaar is.

…en de privacy van jezelf en anderen
Een slim huis produceert als vanzelf een gestage stroom gegevens. Wie toegang heeft tot deze gegevens kan daaruit een hoop informatie afleiden. Wanneer je thuis bent bijvoorbeeld, of wanneer je wakker bent. Denk daarom goed na over hoe jouw domoticasysteem de privacy van jou, je gezin en jullie bezoek garandeert.

Eerst proberen, dan pas kopen

Wil je slimme apparaten aanschaffen voor in huis? Staar je dan niet blind op specificaties die je online kunt vinden, maar probeer zo’n apparaat zelf eerst uit. Productfoto’s op Internet geven een goede indicatie maar zijn niet zaligmakend, en voor een schakelaar, lamp of thermostaatknop zijn de look en feel zeker zo belangrijk als hun mogelijkheden. Op de beurs Huis en Energie kun je een breed assortiment aan slimme producten voor in huis van dichtbij bekijken en bedienen. Dus als je zeker van je zaak wilt zijn en meer wilt weten over de mogelijkheden van domotica, kan je het beste nu toegangskaarten kopen.

Meer informatie

Op de beurs Huis en Energie vind je allerlei slimme producten voor in huis. Bijvoorbeeld deze slimme deurbel en bewakingscamera van exposant Netatmo, maar ook draadloze drukknoppen, sensoren en nog veel meer! Kijk op de productenlijst voor een goede indruk. 

Wil je meer weten over domotica, dan is er via je zoekmachine een schat aan informatie beschikbaar.
Deze websites vormen ook een goed startpunt:

www.domotica.nl

www.tweakers.net

www.consumentenbond.nl

en dit artikel op fwd.nl: Smart Home platformen voor beginners

domoticaenergieverbruiksmanagerledverlichtingslimme energiemeterSmart home

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu