Data
12,13 & 14 november 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Nationaal Isolatieprogramma wil subsidie beter bereikbaar maken

13.09.2021 | artikel Paul van Egmond

Nationaal Isolatieprogramma wil subsidie beter bereikbaar maken

De subsidie voor het isoleren van huizen werkt niet goed genoeg. Een nieuw plan moet daar verandering in brengen: met een soort tegoedbon voor isolatie kunnen ook huiseigenaren met een krappe beurs aan de slag. Maar wat is het slimst als je nu wilt isoleren? Nu even wachten, of doorgaan?

Van alle duurzame maatregelen die je kunt nemen, is het isoleren van je huis de belangrijkste. Maar isoleren kan een complexe, prijzige klus zijn. Er is subsidie voor huisisolatie beschikbaar via de ISDE-regeling, maar die stelt hoge eisen en je moet alle kosten eerst zelf voorschieten. Deze barrière blijkt te hoog voor veel huiseigenaren.

Het Nationaal Isolatieprogramma wil dat veranderen, met een nieuw plan dat het isoleren van je huis moet vergemakkelijken en versnellen, ook voor huiseigenaren met een krappe beurs! Een bonte samenwerking van politieke partijen en andere organisaties lanceert het plan op 13 september. Op de website van het Nationaal Isolatieprogramma vind je hun manifest dat bestaat uit 12 punten. Kernpunten zijn: een regionale aanpak, subsidie vooraf, een hoger isolatietempo en schaalvoordelen door isolatieprojecten te bundelen.

Wat is wijsheid? Wachten, of zelf alvast aan de slag?

Op het moment van schrijven is het Nationaal Isolatieprogramma nog niet meer dan een plan. Maar het is opgesteld door o.a. CDA & CU (demissionaire regeringspartijen) én GroenLinks (oppositie). Het politieke draagvlak is dus breed. De kans bestaat dat we met Prinsjesdag al meer te weten komen over de toekomst van dit plan. Maar de uitwerking zal nog wel wat voeten in aarde hebben. De samenwerkingen die het manifest graag zou zien ontstaan, zijn niet van de ene op de andere dag opgetuigd.

Ben je dus al begonnen met het verduurzamen van je woning en kun je daar ISDE-subsidie voor aanvragen, dan lijkt doorgaan volgens plan nu de beste keuze. De ISDE-subsidiepot is nog niet leeg en de kans is bijna nihil dat de ISDE-subsidie van de ene op de andere dag wordt stopgezet.

Ben je van plan om in de komende maanden je woning te verduurzamen, dan is het slim om het nieuws hierover goed te volgen. Misschien blijkt binnenkort wel dat je geld kunt besparen door samen met de buren op te trekken!

In November weten we ongetwijfeld meer, dus grijp je kans en laat je bijpraten tijdens de beurs Huis en Energie. Bestel hier je kaarten.

Meer informatie over de ISDE-regeling vind je op de website van RVO Nederland.

Download het manifest[pdf] van het Nationaal Isolatieprogramma 

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu