Data
12,13 & 14 november 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Feiten en fabels: Gratis weekendjes weg!

28.05.2021 | artikel Rolf Heynen

Feiten en fabels: Gratis weekendjes weg!

Rolf Heynen, duurzaamheidsdeskundige van Huis & Energie schrijft elke maand over de feiten en fabels over het thema van de maand. Deze maand is het thema: Slim en Duurzaam Wonen.

Een goede manier om een gaapreflex bij je partner te ontlokken is door een gesprek te starten over het energieverbruik in huis uitgedrukt in kilowatturen en kubieke meters gas. Toch is jaarlijks in 15 minuten tijd tot 400 euro te besparen met een simpele handeling. En neem een slimme thermostaat of –meter om nog meer kosten te besparen.

Een gemiddeld gezin is jaarlijks een gemiddeld netto maandsalaris kwijt aan energielasten. De energierekening is net als de verschillende verzekeringen die we afsluiten een kostenpost waar we het liefst geen tijd aan besteden. Dit in tegenstelling tot de verschillende spaaracties, zegels en kortingen die soms slechts centen opleveren. Dat is jammer want er is redelijk eenvoudig veel geld te verdienen door een klein beetje tijd te besteden aan je energieverbruik.

400 euro
De makkelijkste stap is door jaarlijks 15 minuten de tijd neemt om een nieuw (duurzaam) energiejaarcontract af te sluiten via een onafhankelijke vergelijkingswebsite. Daarmee bespaar je snel tot 400 euro per jaar ten opzichte van wanneer je niets doet en automatisch je contract verlengd wordt. Door geen nieuw contract af te sluiten kom je automatisch in een (veel) duurder tarief terecht. Een jaarcontract is het voordeligst. Op jaarcontracten verliezen energieleveranciers doorgaans geld, omdat ze hopen dat je na hun eenjarig lok-contract erna niet wéér gaat shoppen voor een voordeeltje. Jouw gemakzucht levert hun geld op.

Nog meer geld
Om bovenop de 400 euro nog meer geld te besparen is het belangrijk inzicht te krijgen in je energieverbruik. Dat kan middels een slimme thermostaat of energiemeter. Dit laat bijvoorbeeld zien hoeveel energie reguliere lampen kosten ten opzichte van ledlampen, dat het verstandig is een oude koelkast te vervangen voor een nieuwe alleen al vanwege de energielasten, dat we vooral ’s nachts onnodig veel elektriciteit verbruiken (sluipverbruik); tot wel de helft van je elektriciteitsverbruik.

Is de gaapreflex inmiddels verdwenen? Deze inzichten zijn ook leuk om met je buren te delen. Wat dan opvalt zijn dan enerzijds de verrassend grote verschillen tussen dezelfde typen huizen en anderzijds hoe eenvoudig geld verdiend kan worden door te besparen. Zo kan door een klein beetje energie aan je energierekening te besteden je dit diverse weekendjes weg opleveren. Dat is meer dan een jaar zegels sparen bij de supermarkt.

energiemonitorbesparenenergieleverancierenergieverbruiksmanagerslimme energiemeterslimme thermostaat

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu