Zonnepanelen jaarlijks schoonmaken niet nodig

29.07.2021 | artikel Joyce Beuken

Zonnepanelen jaarlijks schoonmaken niet nodig

Stof, uitwerpselen van vogels en zelfs mos en alg: allemaal factoren die de instraling van je zonnepanelen omlaag kunnen brengen. Toch is schoonmaken niet perse zinvol in veel gevallen, schrijft Nu.nl.

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel zin het heeft om met een spons het dak op te klimmen. Zo zal een woning nabij de snelweg of hoge bomen sneller een rendementsverlies oplopen door een hogere concentratie vervuiling. Doordat het in Nederland relatief veel regent, wordt het meeste vuil vanzelf weggespoeld. Het weer speelt dus ook een grote rol.

Energiedirect stelt dat een schoonmaakbeurt eens per vijf jaar voldoet. Laat hierbij wel de harde sponsen en schoonmaakmiddelen links liggen. Panelen hebben over het algemeen een vuil afwerende coating die je natuurlijk niet wilt beschadigen.

Om te voorkomen dat je grote schoonmaak averechts werkt kun je beter ook geen hogedrukspuit gebruiken. Met name bij glas-foliepanelen kan dit onderliggende schade aanbrengen in het paneel in de vorm van microcracks.

De schoonmaak kan worden uitbesteed aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Echter weegt het ietwat verhoogde rendement vaak niet op tegen de kosten. Hierom raadt Vattenfall aan om de schoonmaak zelf op te pakken, “mits dit veilig kan”.

zonnepanelenmicro-cracksvattenfallschoonmaken