Verbeter je ventilatiesituatie

06.09.2021 | artikel Paul van Egmond

Verbeter je ventilatiesituatie

Ga je je woning verduurzamen? Vergeet dan je frisse lucht niet! Met de juiste ventilatie voel je je gezonder, slaap je beter en bespaar je op stookkosten.

Wanneer je je huis gaat isoleren, kom je er al snel achter dat het om meer gaat dan alleen de warmte binnenhouden (of buitenhouden in de zomer). Ook de ventilatie moet op orde zijn om een comfortabel en gezond binnenklimaat te garanderen. Wist je dat schimmel voorkomt in 1 op de 10 woningen? Een letterlijk teken aan de wand van een binnenklimaat uit balans.

Als je geld wil besparen is even oldskool het raam openzetten niet zo’n goed idee: je verliest er in de winter veel warmte door. Daarmee doe je het financiële voordeel van een goed geïsoleerde woning teniet. Gelukkig kun je met een goed ingericht ventilatiesysteem je binnenklimaat in topvorm houden. Maar daar moet je wel even voor gaan zitten, liefst samen met een expert, want ‘het beste ventilatiesysteem’ bestaat niet. Wat wel bestaat: een oplossing die het beste past bij jouw ventilatiesituatie.
 

De vier aspecten van goede ventilatie

  • Minder fijnstof. Binnenshuis hangt soms tot wel 5 keer zoveel fijnstof in de lucht als buiten. Goede ventilatie is dus essentieel voor gezonde luchtwegen en om allergieën tegen te gaan.
  • Betere vochtregulering. Een gevolg van een goed geïsoleerd huis is dat vochtige lucht minder makkelijk het huis uit tocht. Met de juiste ventilatie houd je de luchtvochtigheid op peil en ga je de vorming van schimmels tegen.
  • Genoeg zuurstof. We ademen zuurstof in en CO2 uit. Leuk voor onze huisplanten, maar voor mensen is het beter dat die CO2 wordt afgevoerd. Moderne ventilatiesystemen meten zelfs het CO2-gehalte in de lucht en schakelen een tandje bij als het in huis te muf wordt.
  • Weinig invloed op temperatuur. Moderne ventilatie brengt de verse lucht op temperatuur met behulp van de uitgaande lucht. Zo heb je niet constant energie nodig om je binnenklimaat op temperatuur te houden.


Op de beurs Huis & Energie kun je in het Milieu Centraal Duurzaam Droomhuis zelf ervaren hoe innovatieve ventilatie werkt. Er zijn experts aanwezig die al je vragen kunnen beantwoorden. Ook elders op de beurs ontdek je meerdere opengewerkte ventilatiesystemen die termen als balansventilatie, CO2-gestuurde ventilatie en WTW écht tot leven brengen. Zo presenteert Jaga Climate Designers hun oplossing Oxygen2- een systeem dat ventilatie en verwarming integreert. Ideaal voor renovatie én nieuwbouw. Maar ook andere ventilatieoplossingen, zowel high- als low tech kun je hier bewonderen.

Kom dus naar Huis en Energie en kom alles over ventilatie te weten! 

ventilatiedakisolatiegevelisolatieisolatiedomotica