Over de bloemetjes en de bijtjes

25.05.2021 | artikel Nicolien van Loon

Over de bloemetjes en de bijtjes

Duurzaamheid stopt niet bij de deur. Ook je tuin kan meehelpen om milieubewuster te leven. Met een duurzame tuin creëer je niet alleen een plek om te ontspannen voor jezelf, maar als je het een beetje slim aanpakt bespaar je energie, help je de natuur met biodiversiteit en jouw woonplaats met watermanagement.
Waar begin je? Waar moet je op letten? Wij hebben een paar goeie plekken gevonden om inspiratie op te doen.


Tips van hoveniers
Op de website van Groener Wonen kun je lezen hoe Daniël en Nienke Zweering-Zielhuis niet alleen een gasloos huis hebben, maar ook een duurzame tuin.  Tuinontwerper Gienus Reurink geeft tips voor de aanleg en onderhoud van je eigen duurzame tuin.

Vergeten we de bij niet?
Natuurlijk niet. Terwijl de Honey Highway de snelwegen tot bijenparadijs omtoverd, kun jij in je tuin ook een handje helpen. Zo doen The Pollinators elk jaar de voedselbank voor de bij, maar mocht je die gemist hebben kun je ook bijvriendelijke zaden bij hen nabestellen. Bijen moeten naast eten ook slapen. De honingbijen hebben al een slaapplek bij de imker, maar wist je dat er ook heel veel wilde, solitaire bijen zijn? Voor die bijen (en andere insecten) is een insectenhotel ideaal. Op de website van Natuurmonumenten kun je leren hoe je zelf een insectenhotel maakt.

Tegels eruit!
Hoe meer groen, hoe beter. Voor de biodiversiteit, maar ook voor het koel houden van je huis. Tegels warmen namelijk veel sneller op dan begroeiing.  Het NK Tegelwippen nodigt iedereen dan ook uit om tegels te vervangen door groen.

Eigen geteeld smaakt het best!
En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zo kan je bij de Makkelijke Moestuin hele simpele startpakketten vinden, waarmee je jezelf in een mum van tijd omtovert tot tuintoppper. Je eigen eten kweken is overigens heel duurzaam. Denk maar eens aan hoeveel transport (en daarmee CO2-uitstoot) je bespaart! Wil je geen moestuin maar een kruidentuin? Kijk dan op deze blog: Alles over kruiden. Daar leer je alles over kruiden binnen en buiten je tuin.

Onderhoud zonder zorgen
Je tuin onderhouden, waar begin je? Geen nood, onze partner Milieucentraal heeft tips! Je kan je tuin ook gecontroleerd laten verwilderen. Dan laat je, met een beetje sturing, de natuur haar werk doen en heb je toch nog een mooie tuin. Lees er meer over in deze blog.

Zelf compost maken
Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar. Je kan dit voorkomen door slimmer in te kopen, slimmer je voedsel te bewaren en slimmer te koken. Mocht er nou toch wat overblijven, maak er dan compost van. Zo verspil je helemaal niks, sterker nog, je maakt gezonde voeding voor je tuin. Een composthoop in de tuin ruikt niet altijd even lekker en kan ongedierte aantrekken, daarom is het slimmer om een wormenhotel of bokashi-emmers te gebruiken. Een wormenhotel kan je zelf maken, maar als je dat teveel gedoe vindt, kun je ook kant-en-klare hotels kopen. Bokashi werkt zonder wormen, maar met fermentatie en is kneitergezond voor de bodem.

Met al deze tips moet het helemaal goed komen met je duurzame tuin. Misschien is het een beetje overweldigend, maar begin gewoon klein. Dat is lekker overzichtelijk. Je zal de smaak snel te pakken krijgen en voor je het weet is jouw tuin een bio-paradijs!


 

biodiversiteittuinduurzaamdroomtuinbesparenverkoelen