Lang leve de warmtepomp! 

06.08.2021 | artikel Rolf Heynen

Lang leve de warmtepomp! 

Is de cv-ketel (bijna) aan vervanging toe, of wil je jouw gasverbruik verlagen of stoppen? Dan is een warmtepomp een uitstekend alternatief. Toch is het plaatsen van een (hybride) warmtepomp complexer dan het vervangen van de cv-ketel. En daar haken veel mensen op af. Dat is jammer! 

Nederland moet verduurzamen en dat houdt in dat we moeten stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. Omdat er nu efficiëntere alternatieven zijn wordt er gepleit voor het verbieden van de verkoop van cv-ketels. 

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast of airco. Met behulp van een compressor (op elektriciteit) wordt efficiënt warmte gewonnen uit de (ventilatie)lucht, water of de bodem. Hoe lager de temperatuur is die de warmtepomp hoeft te creëren, hoe efficiënter het apparaat. Daarom is goede isolatie zo’n belangrijke randvoorwaarde alvorens een warmtepomp aan te schaffen. Isoleren is natuurlijk sowieso een goed idee. Want hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we hoeven te verduurzamen. 

Het is belangrijk om goed advies in te winnen om het moment dat je besluit over te stappen op een warmtepomp. Factoren als het bouwjaar, niveau van isolatie en ventilatie spelen een belangrijke rol in het maken van de juiste keuze. Milieu Centraal is een goed startpunt om onafhankelijk advies in te winnen. Daarna is het zaak een ervaren installateur te vinden die alle opties met je doorneemt. Én in november de eerste duurzame energie consumentenbeurs Huis & Energie, ook een uitstekende plek om je te oriënteren op de nieuwe realiteit.

Elke woonvorm heeft eigen mogelijkheden. Heb je een rijtjeshuis in een grote stad? Dan vallen de bodemwarmtepompen meestal af. Woon je in een huis van voor de jaren ’80 / ’90? Dan is een hybride warmtepomp vaak een hele goede (tussen) oplossing. En ga je jouw huis totaal renoveren, dan is een all-electric warmtepomp een goede keuze. Overweeg je daarnaast ook een airco, dan is de lucht-lucht warmtepomp wellicht iets voor jou. En als je geen buitenunit wilt dan bestaan er ook decentrale systemen die een radiator vervangen om te kunnen verwarmen én koelen. Het maakt alleen wel wat meer geluid binnenshuis. 

De keuzes zijn misschien wat moeilijker, aan de andere kant leveren ze wel meer op. Zowel financieel, als qua comfort als qua duurzaamheid ga je erop vooruit bij de vervanging van de cv-ketel. Lang leve de warmtepomp!
 

Warmtepompisolatieenergietransitiebesparenlucht-lucht warmtepompMilieu Centraalall-electric warmtepompbodemwarmtepomphybride warmtepomp