Hoge gasprijs drijft interesse voor hybride warmtepomp op

21.10.2021 | interview Nina Groot

Hoge gasprijs drijft interesse voor hybride warmtepomp op

De hoge gasprijs heeft geleid tot een groeiende interesse in hybride warmtepompen. Bij het Remeha Experience Center in Haarlem ziet marktleider Remeha een grote toename in aanvragen en verkopen. Onze verslaggever Rosanna is, voor ons segment 'op bezoek bij de sponsors', voor jullie op onderzoek uitgegaan. Ze heeft uitgezocht wat zij zoal doen, welke producten zij verkopen en waarom jij ze moet bezoeken op stand B.26 van Huis en Energie.

Vorig jaar werden er slechts 10.000 hybride warmtepompen verkocht. Dit jaar zal de verkoop naar verwachting bijna verdubbelen. Binnen een paar jaar hebben fabrikanten en de industrie een gezamenlijk doel aangegeven om jaarlijks 100.000 hybrides te verkopen. Om een voorbeeld te geven worden er, op dit moment, jaarlijks 428.000 cv-ketels verkocht. Volgens een onderzoek van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) kan de warmtepomp over zes jaar op eigen benen staan en is er zelfs geen subsidie meer nodig.

De forse stijging van de gasprijs heeft niet alleen een negatief effect op de bestedingen, maar heeft ook een gunstig effect op de verkoop van hybride warmtepompen. Tijdens het webinar legde business development manager Rick Bruins uit hoe de terugverdientijd van de apparaten drastisch slinkt. Veel woningen zijn steeds meer geïnteresseerd in het investeren in een duurzame warmtepomp naast hun bestaande cv-ketel. Een warmtepomp/ketelcombinatie is normaal gesproken pas een kosteneffectief alternatief bij een gasverbruik van rond de 1500 m3. Maar volgens Remeha is de hybride al aantrekkelijk vanaf 1200 m3 door de stijging van de gasprijs. Om je een voorbeeld te geven, in Nederland heeft 2/3 van de huishoudens een verbruik van 1200 m3 of meer.

Op Huis en Energie toont Remeha de bezoekers, onder andere, een Hybride en een elektrische warmtepomp. Daarnaast krijgen de bezoekers de mogelijkheid een warmtewijzer in te vullen. Hiermee krijg je, op basis van je adres, een vrijblijvend advies over welke duurzame voorzieningen je aan je woning kunt toevoegen. Denk hierbij aan een nieuwe CV-ketel, een hybride warmtepomp of een geheel elektrische warmtepomp. Daarnaast heeft Remeha een actie dat consumenten, buiten de subsidie van de Rijksoverheid, na installatie van een warmtepomp 400 euro cashback ontvangen op hun rekening.

Meer weten over warmtepompen en de cashback actie?  Bezoek Remeha op stand B.26