Gouden (groene) combinatie

10.04.2022 | tips Nicolien van Loon

Gouden (groene) combinatie

Je hebt besloten om je dak in te zetten om energie te besparen. Goed bezig! Maar kies je voor zonnepanelen, die gratis stroom gaan opleveren? Of kies je voor een groen dak, dat helpt bij isolatie, biodiversiteit en watermanagement?
Goed nieuws voor mensen die er niet uitkomen. Je hoeft niet te kiezen, sterker nog, als je kiest voor een groen dak mét zonnepanelen kom je dubbel zo duurzaam uit!

Groen op je dak
Een groen dak, ook wel sedumdak genoemd, heeft een natuurlijke bedekking van sedum oftewel vetkruid. Vetplanten hebben het voordeel dat ze vocht vasthouden en daarom heel isolerend en verkoelend zijn voor je huis.
Niet alleen werkt het verkoelend, het is ook gelijk een fijne groene omgeving voor de insecten in jouw buurt.
Nog een voordeel is dat het je dak beschermt tegen zonlicht. De gemiddelde levensduur van een plat dak gaat zo van 20 naar 40 jaar.
Het regent voordelen met een groen dak! Door de klimaatverandering wordt de regenval steeds heftiger. Een groen dak helpt bij het tegengaan van overbelasting het riool en vermindert de kans op lekkage of overstromingen. 
En financieel is het ook interessant. Bij veel gemeentes waterschappen kun je namelijk subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak. Deze kan oplopen tot wel € 30,- per m²!

Panelen op je dak
Zonnepanelen zijn een ideale manier om je eigen stroom op te wekken. Klimaatvriendelijk en winstgevend! Wist je dat je met 10 zonnepanelen genoeg stroom genereert om aan de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden te voldoen? De stroom die je opwekt, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je aan het net. Daar krijg je een vergoeding voor die gelijk staat aan de kosten voor stroom die je afneemt bij het energiebedrijf.
Ook het milieu is gebaat bij jouw zonnepanelen. Er komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij bij het opwekken van stroom. Bij de productie van de panelen komt wel wat CO2 vrij, maar na 2 jaar stroom opwekken heb je net zoveel energie bespaard als dat de productie kostte. Omdat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, heb je dus 23 jaar milieuvriendelijke stroom.

Zonnepanelen + groene daken
Hoe warmer de zonnepanelen worden, hoe minder rendement ze opleveren. Bij elke graad boven de 25 daalt het rendement met ongeveer 0,5 tot 0,75%. Heb je een dak met zwarte dakbedekking, dan kan ik op een zomerse dag oplopen tot een temperatuur van 70 graden halen. Reken maar uit: 17% tot 34% minder rendement!
Heb je nou een sedumdak, dan daalt de temperatuur aanzienlijk, tot ongeveer 36 graden. We hebben het even voor je uitgerekend: zonnepanelen op een sedumdak behalen tot 26% meer rendement!

sedumsedumdakzonnepanelenbiodiversiteitisolatiewatermanagement