Feiten en fabels: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

26.04.2021 | artikel Rolf Heynen

Feiten en fabels: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Uit onderzoek blijkt dat veel consumenten het aantal zonnepanelen dat nodig is om het gehele elektriciteitsverbruik mee te dekken verkeerd inschatten. Dat is ook niet gek, omdat het vermogen van een zonnepaneel stevig is toegenomen de afgelopen jaren.

Een gemiddeld huishouden verbruikt een kleine 3.000 kWh. Daarvoor heb je ‘slechts’ 10 zonnepanelen nodig om dat in een jaar op te wekken. Voor een investering van rond de € 4.200 euro (inclusief btw-aftrek) ben je klaar. Een dergelijk systeem is in ongeveer 7 jaar terugverdiend en gaat minimaal 25 jaar mee (alleen de omvormer moet één keer vervangen worden).  

Mocht je daarna ook elektrisch gaan rijden, dan heb je nog 7 zonnepanelen nodig om 13.000 km per jaar te kunnen rijden. Wanneer je ook besluit om je cv-ketel te vervangen voor een all-electric warmtepomp, heb je nog eens 10 zonnepanelen nodig om daar het verbruik van te dekken. Daar zijn veel verschillende oplossingen voor, waaronder zelfs pvt-panelen die elektriciteit én warmte opwekken.

Laat je vooral goed informeren door (een) installateur(s) over de mogelijkheden. 

zonnepanelenopwekkenverbruikpvt-panelen