400 euro compensatie op de energierekening. Is dit genoeg?

20.10.2021 | financiƫn Nina Groot

400 euro compensatie op de  energierekening. Is dit genoeg?

De kosten van energie stijgen en dat zien we volgend jaar terug op onze energierekening. In 2022 moet het gewone gezin naar schatting honderden euro's meer betalen. Daarom onderneemt de regering nu actie. Elk huishouden krijgt onder meer een gemiddelde vergoeding van 400 euro.

Belastingvermindering op energiebelasting
In een ministerraad van vrijdag concludeerde het kabinet dat actie nodig is. Hierdoor krijgen Nederlandse huishoudens komend jaar een tegemoetkoming van gemiddeld 400 euro. Dit wordt bereikt door niet het verlagen van de energiebelasting maar de belastingvermindering juist hoger te maken. De grondgedachte achter deze energiebelasting is dat individuen minder energie verbruiken als de prijs hoger is. De overheid wil dat we zuiniger en goedkoper met energie omgaan.

Het kabinet komt in actie nu de gasprijzen stijgen en het energieverbruik van het gemiddelde huishouden met zo'n 900 tot 1.000 euro per jaar stijgt. Het elektriciteitstarief wordt met 8,4 cent per kilowattuur (incl. btw) verlaagd.

Daarnaast wordt de belastingvermindering (teruggaaf) daadwerkelijk verhoogd. Op die energiebelasting krijg je altijd belastingkorting, hoe tegenstrijdig het ook mag lijken. Omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als een basisbehoefte beschouwt, is dit deel vrijgesteld van belasting.

Zelf energie besparen
De vergoeding van 400 euro zal vrijwel zeker onvoldoende zijn om de groeiende energiekosten te compenseren. Maar: naast de 2,7 miljard euro die gereserveerd is voor huishoudelijke compensatie, heeft de regering nog eens 150 miljoen euro gereserveerd om gezinnen te helpen bij het isoleren van hun huis. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder energie je verbruikt en dus betaalt. Dit is op de lange termijn gunstig voor het milieu.

De website van Milieu Centraal biedt hiervoor een schat aan energiebesparingsadviezen. En denk hierin vooral niet te groot, want alle kleine beetjes helpen. Op het gebied van isolatie maak je wellicht al het verschil door naden en kieren af te dichten, cv-leidingen in onverwarmde ruimtes te isoleren en folie achter uw radiator te plaatsen.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld zelf de vloer isoleren en als je handig bent zelfs dakisolatie aanbrengen. Dit kost je nu meer geld, maar zorgt volgend jaar al voor besparing. En naast de extra 150 miljoen die wordt toegekend, is er ook een isolatiesubsidie die helpt om duurzaamheid te betalen. Je kunt ongeveer 20% van de kosten terugverdienen als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt.

Wil je meer weten over energie besparen, subsidies aanvragen en isoleren? Op onze consumentenbeurs Huis en Energie staan talloze professionals klaar om jou in te lichten. Koop nu je kaarten en bezoek Huis en Energie op 12,13,14 november in de Expo Haarlemmermeer.

overheidbelastingenergiebelastingbesparenMilieu Centraal