4 tips om je woning duurzaam te verwarmen of te koelen

27.09.2021 | tips Nina Groot

4 tips om je woning duurzaam te verwarmen of te koelen

Geloof het of niet: iedereen kan starten met duurzaam verwarmen en koelen van de woning. Of je nu woont in een jaren ’30 woning, nieuwbouwwoning, gasvrij bent of nog aan het gas zit. Maar waar begin je? Wij geven je met behulp van een aantal tips handvatten om de eerste stappen te zetten richting duurzaam verwarmen en koelen van je woning.

Tip 1: Isoleer
Zowel het verwarmen en verkoelen van je woning begint en eindigt met goede isolatie. Want het is van belang dat je huis de warmte of kou goed kan vasthouden. Check daarom eerst hoe het zit met de isolatie van jouw huis, en isoleer waar nodig (bij).

Tip 2: De (hybride) warmtepomp
Wanneer je op dit moment (nog) niet van het gas af bent is een hybride warmtepomp wellicht een goede oplossing. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die je koppelt aan je cv-ketel. Op minder koude dagen verwarmt de warmtepomp je huis, op koude dagen springt de cv-ketel bij.

Tip 3: Zonwering
In de zomer kun je met behulp van goede zonwering - zoals een schaduwdoek of zonneschermen, je woning koel houden.

Tip 4: Minder steen en meer groen
En naast een mooi aanzicht van je woning zorgt groen tegen de gevel, zoals klimop of blauweregen evenals een groen dak ervoor dat je huis koel blijft. Daarnaast zorgt een groene bodembedekking ervoor dat de aarde vochtiger blijft in droge periodes en zorgt veel bestrating in de tuin er juist voor dat de warme vast gehouden wordt. Dus eruit met die tegels en aan de slag!

Meer tips?
Wil je advies of meer informatie over isoleren, een hybride warmtepomp of het aanleggen een groen dak? Pluimers Isolatie, Daikin en … helpen je graag persoonlijk verder op de consumentenbeurs Huis en Energie. Koop hier je kaartje en bezoek de beurs op 12, 13 en 14 november en krijg advies over de beste optie voor jouw duurzame start. Inclusief alles wat je wilt weten over jouw duurzame start. Inclusief alles wat je wilt weten over jouw besparing, terugverdientijd en mogelijke subsidies. Starten is makkelijker dan je denkt.

nieuwbouwwoninggasvrijverwarmenverkoelenWarmtepompgroen dakisolatie