Data
28, 29 & 30 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen

Nederland gaat van het aardgas af. Hoe verwarm jij straks je huis? Een warmtepomp is een goed alternatief voor je cv-ketel, als je huis er geschikt voor is gemaakt. Hij werkt op stroom en is heel efficiënt. In een goed geïsoleerd huis geeft een warmtepomp 25 tot 50% minder CO2-uitstoot. En als je de stroom duurzaam opwekt – bijvoorbeeld met eigen zonnepanelen – is dat helemaal goed voor het klimaat.

Warmtepompen?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledige warmtepomp is het meest duurzaam: hij zorgt voor verwarming en warm water. Een tussenoplossing is een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit ventilatielucht.Met een warmtepomp heeft je verwarmingswater een lagere temperatuur dan bij de cv-ketel. Dat combineert goed met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuur.

Warmtepomp: kosten en besparing

Een volledige warmtepomp is een flinke investering: je betaalt zo’n € 11.000 voor een warmtepomp met de buitenlucht als warmtebron. Een deel krijg je terug via een subsidie van € 1.300 tot € 2.500. In een goed geïsoleerd huis bespaar je € 290 per jaar op je energierekening. Een deel daarvan komt doordat je de gasaansluiting de deur uit kunt doen. Een hybride warmtepomp is goedkoper: rond de € 4.000. Het subsidiebedrag is minimaal € 1.500. Je besparing op de energierekening is zo’n € 150 per jaar.

Combinaties mogelijk met zonneboiler en infraroodpaneel

Je kunt de warmtepomp combineren met een zonneboiler. En als extra verwarming kun je eventueel een infraroodpaneel gebruiken. Daarmee kun je bijvoorbeeld heel gericht de zithoek extra verwarmen.

Lees bij Milieu Centraal meer over duurzaam verwarmen.

Nieuws

Huis & Energie verplaatst naar 2021

29.09.2020

Huis & Energie verplaatst naar 2021

Huis & Energie is verplaatst naar 2021. Wegens de snelle stijging van het aantal coronagevallen in de afgelopen weken heeft de organisatie van Huis & Energie besloten om de beurs te verplaatsen naar volgend jaar, om zo de veiligheid van beursbezoekers te waarborgen.

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu