Data
28, 29 & 30 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Elektrisch vervoer

Elektrisch vervoer

Huis en auto zijn traditioneel met elkaar verbonden door een oprit, garage of parkeerplaats voor de deur. De elektrische auto gaat die band versterken: overdag sla je stroom van je zonnepanelen op in de batterij van je auto, en ’s avonds gebruik je de stroom van je auto om TV te kijken.

Een slim elektriciteitsnet

En het kan nog slimmer: zonnestroom van je buren gebruiken als je zelf niet genoeg hebt, stroom van het net gebruiken als die op dat moment heel goedkoop is en stroom leveren aan het net als die juist tegen een goede prijs te verkopen is. Zo’n slim netwerk (smart grid) is nog toekomstmuziek, maar de eerste experimenten zijn er.

De elektrische auto breekt door

Het aantal volledig elektrische auto’s is in Nederland vergeleken met de miljoenen brandstofauto’s nog klein, maar dat gaat veranderen. Grote automerken komen snel met nieuwe modellen. Het beleid van de overheid is gericht op het bevorderen van elektrische auto’s.

Het milieu

Het maken van een elektrische auto kost meer energie en grondstoffen, door de batterij. Elektrische auto’s zijn in gebruik stil, schoon en heel zuinig. Tel je alles op (maken en gebruiken) dan zorgen elektrische auto’s zelfs met de huidige mix van groene en grijze stroom voor 50 procent minder CO2, vergelijken met een brandstofauto.

Thuis komen zonder opladen

Veel mensen maken zich zorgen of je met een elektrische auto wel thuis komt zonder bij te laden. In Nederland is 9 van de 10 ritten korter dan 50 kilometer. Met een volle batterij van een elektrische middenklasser als de Nissan Leaf van 30 KW is je reële actieradius ongeveer 170 kilometer. De actieradius van elektrische auto’s neemt toe, omdat de batterijen steeds beter worden.

De kosten

Een elektrische auto is in aanschaf duurder, maar in gebruik (kosten voor stroom) en onderhoud goedkoper.

Lees bij Milieu Centraal meer over elektrische auto’s.

Nieuws

Huis & Energie verplaatst naar 2021

29.09.2020

Huis & Energie verplaatst naar 2021

Huis & Energie is verplaatst naar 2021. Wegens de snelle stijging van het aantal coronagevallen in de afgelopen weken heeft de organisatie van Huis & Energie besloten om de beurs te verplaatsen naar volgend jaar, om zo de veiligheid van beursbezoekers te waarborgen.

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu