Data
28, 29 & 30 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Ventileren & koelen

Ventileren & koelen

In een goed geïsoleerd huis zonder kieren is het voor je gezondheid nodig om voldoende te ventileren. Voor je wooncomfort is in de zomer het koel houden van je huis een punt van aandacht. Er zijn slimme oplossingen voor ventileren en koelen.

Frisse lucht in huis door ventilatie

Ventileren wil zeggen: frisse lucht in huis. Dat kost energie, maar het is zeker geen verspilling, want je hebt frisse lucht in huis nodig voor je gezondheid. Via naden en kieren komt ook frisse lucht binnen, maar dat ervaar je vaak als onaangename tocht. Het dichten van kieren en tegelijkertijd verbeteren van je ventilatie verhoogt je wooncomfort.

Slimme ventilatie

Voor het verbeteren van je ventilatie zijn er slimme, energiezuinige systemen. Zoals een ventilatie-unit in de woonkamer met terugwinning van warmte, die mooi is weggewerkt in de wand of eruit ziet als een radiator. Of een systeem met sensoren op roosters die er voor zorgen dat je nooit te weinig, maar ook nooit te veel ventilatie hebt.

De hitte buiten houden

In de hete zomer van 2018 steeg de verkoop van airco’s fors. Maar de basis voor een koel huis in de zomer is:

  • Goede isolatie. Dat houdt niet alleen in de winter de warmte binnen, maar ook in de zomer de warmte buiten.
  • Een groen dak. Platte daken zijn berucht in een warme zomer. Een oplossing is een groen dak. Je kunt kleine groene plantjes (laten) plaatsen in de zomer. Deze ‘sedumplantjes’ zorgen voor een koeler dak, want zij vangen zonlicht en regenwater op.
  • Zonwering. Zonneschermen aan de buitenkant van je ramen zijn erg effectief voor het voorkomen van een warm huis.
     

Koelen met een bodemwarmtepomp

Warmtepompen heb je in twee soorten: de buitenlucht als warmtebron, en de bodem als warmtebron. Een bodemwarmtepomp is duurder in aanschaf, maar heeft als groot voordeel dat je er op een energiezuinige manier mee kan koelen.

Lees bij Milieu Centraal meer over ventileren, energiezuinig koelen en over een bodemwarmtepomp.

Nieuws

Huis & Energie verplaatst naar 2021

29.09.2020

Huis & Energie verplaatst naar 2021

Huis & Energie is verplaatst naar 2021. Wegens de snelle stijging van het aantal coronagevallen in de afgelopen weken heeft de organisatie van Huis & Energie besloten om de beurs te verplaatsen naar volgend jaar, om zo de veiligheid van beursbezoekers te waarborgen.

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu