Data
28, 29 & 30 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Zonne-energie kan bij bewolking een stuk hoger pieken dan bij strakblauwe lucht

24.08.2020

Zonne-energie kan bij bewolking een stuk hoger pieken dan bij strakblauwe lucht

Datawetenschapper Frank Kreuwel ontdekte met zijn team dat gedeeltelijke bewolking energiepieken kan opleveren die nog een stuk hoger zijn dan de pieken bij een strakblauwe lucht. Hoe? 

‘Dat heeft twee redenen. Ten eerste reflecteren witte wolken extra licht naar de zonnepanelen als het gedeeltelijk bewolkt is. Daarnaast speelt de temperatuur van de panelen een rol. Zonnepanelen werken minder efficiënt als ze warm worden. Op dagen met wolken liggen de panelen af en toe in de schaduw, waardoor ze de kans krijgen om af te koelen. Als de zon dan weer achter de wolk vandaan komt, dan valt er een volle bak zonlicht op een afgekoeld zonnepaneel. Dat zorgt voor een flinke piek in de opwekking van zonne-energie.

Dankzij dit onderzoek weten netbeheerders wat voor pieken het net te verduren kan krijgen. Met de informatie kunnen we ook gaan zoeken naar oplossingen om het net daartegen te beschermen.

Een mogelijke oplossing is het net verzwaren door dikkere kabels en grotere transformatoren aan te leggen. Daarnaast kun je slimme technieken toepassen om de energiepiekjes weg te leiden. Bijvoorbeeld door elektrische auto’s of een buurtbatterij op te laden op momenten dat er veel zonne-energie is. Tenslotte kun je zonnepanelen zo te ontwerpen dat de hoge pieken niet omgezet worden in energie, maar als het ware worden weggegooid. Dan heeft het net er geen last van. De pieken zijn vaak zo kort dat er weinig energie in zit. De energie weggooien kan daarom financieel rendabeler zijn dan netverzwaring of slimme technieken. De uiteindelijke oplossing wordt waarschijnlijk een combinatie van deze mogelijkheden.’

Frank Kreuwel is datawetenschapper bij Alliander en promovendus bij Wageningen University & Research.

Bron: newscientist.nl

 

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu