Data
12,13 & 14 november 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Welk label scoort jouw huis in 2021?

04.03.2021 | artikel Nicolien van Loon

Welk label scoort jouw huis in 2021?

Het energielabel voor woningen is per dit jaar aangepast. In januari 2015 werden alle Nederlandse woningen voorzien van een voorlopig energielabel. Het label, dat bepaalt hoe energiezuinig een woning is, was een inschatting op basis van openbare kadaster gegevens. Wat is er precies anders en wat houdt het in voor huiseigenaren?

Kosten

Eén van de grootste veranderingen is dat de kosten omhoog zijn gegaan. Waar voorheen de kosten op maximaal €15 lagen, kunnen die nu oplopen tot ruim €300. Daar staat tegenover dat het label veel uitgebreider is dan voorheen, waardoor de verduurzaamingsmogelijkheden duidelijker zichtbaar worden.

Schaal

Bij toekennen van het label wordt er gekeken naar de hoeveelheid fossiele energie die een gebouw verbruikt. De schaal is uitgedrukt in letters. Waar de schaal voorheen liep van G naar A, waarbij A het meest energiezuinig is, loopt de schaal nu van G naar A+++. Een huis dat als label A+++ heeft, is energieneutraal of zelfs energiepositief!

Voorbeeld van een energielabel:

Voorbeeld energielabel

Criteria

Voorheen werden huizen getoetst volgens de NEN 7120. Deze komt per dit jaar te vervallen en is vervangen door de NTA 8800, die een stuk grondiger te werk gaat. Bij de vorige methodiek werd er bijvoorbeeld niet doorgevraagd naar de specificaties van genomen maatregelen. Zo werd er wel gekeken naar de gevelisolatie, maar niet naar de hoeveelheid isolatie. De nieuwe methode kijkt naar het totaalplaatje en houdt rekening met het brandstofgebruik dat een woning nodig heeft voor verwarming, warm tapwater, koeling en ventilatie.

Inspectie

Tot 2021 konden huiseigenaren nog zelf doorgeven aan welke criteria zij in welke mate beantwoordden, ondersteund door documentatie. Dit bleek behoorlijk onbetrouwbaar en fraudegevoelig te zijn. Woningen werden verkocht met een energielabel dat zuiniger was dan het huis in werkelijkheid was. Vanaf dit jaar komt er een EP-adviseur (EP staat voor Energie Prestatie) de inspectie verrichten. Voor huurhuizen verandert hier niets, die werden voor 2021 al geïndexeerd door een erkend deskundige.

Boetes

Op het moment dat je een woning wilt verkopen of verhuren ben je verplicht om een  definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Misschien heeft jouw huis er al één. Dit kan je opzoeken in de registratiedatabase EP-online of zoekjeenergielabel.nl. Mocht je een huis verkopen zonder het energielabel te vermelden, dan kan je een boete verwachten van €170 voor particulieren en €340 voor organisaties. Dit was eerder nog een voorwaardelijke boete, die werd kwijtgescholden als de eigenaar alsnog het energielabel registreerde. In 2021 is dit niet meer voorwaardelijk en moet de boete direct betaald worden. Wel heeft men laten weten dat er tot 1 juli 2021 niet gehandhaafd zal worden op deze verplichting.

Sowieso verduurzamen

Los van dat het natuurlijk heel stoer staat om een A+++-label op je huis te plakken, is het verduurzamen van je woning ook gewoon een hele slimme zet. Zo is uit een onderzoek gebleken dat een hoger energielabel de waarde van je woning verhoogd (met gemiddeld €7.000!). Ook je energierekening gaat natuurlijk een stuk lager uitvallen. En naast dat het financieel voordelen heeft, woont het ook gewoon een stuk behaaglijker in een goed geïsoleerd, tochtvrij en energiezuinig huis.

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu