Data
13, 14 & 15 november

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Nieuwe subsidie maakt woningisolatie extra gunstig

25.02.2020

Nieuwe subsidie maakt woningisolatie extra gunstig

Woningbezitters kunnen gebruik maken van een nieuwe subsidie voor goede isolatie. Met de subsidie krijgt een huiseigenaar ongeveer 20 procent van de kosten terug. Woningisolatie is daarmee extra voordelig. Een investering in spouwmuurisolatie plus vloerisolatie verdient zich met de subsidie in iets meer dan drie jaar terug, rekent voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uit. 

De subsidie Energiebesparing Eigen Huis is een onderdeel van het klimaatakkoord. Er is al langer een subsidie voor warmtepompen en zonneboilers, maar afgelopen twee jaar niet voor woningisolatie. “Een goed geïsoleerde woning is de basis voor aardgasvrij wonen”, aldus Milieu Centraal. “Isoleren leidt tot forse energiebesparing en daarmee tot klimaatwinst. Goede isolatie is ook een voorwaarde voor het toepassen van elektrische warmtepompen.”

Tot en met 2020 bedraagt het beschikbare subsidiebudget € 84 miljoen. Dat is voldoende om bij zo’n 100.000 woningen vloer- en spouwmuurisolatie te subsidiëren. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, als onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Veel oudere woningen zijn deels al geïsoleerd, maar er valt nog veel te verbeteren. Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Dakisolatie komt regelmatig voor, maar de isolatiewaarde is meestal matig. Veel ramen hebben het matig isolerende dubbel glas, maar geen hoogrendementsglas (HR++ glas).

De subsidie is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Ze kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen nemen. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Wie zijn hele huis voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een aangepaste regeling.

Wilt u ook uw huis isoleren?
Op consumentenbeurs Huis & Energie kunt u verschillende aanbieders van isolatie-oplossingen ontmoeten. Benieuwd waar u moet beginnen? Bezoek dan het Duurzoom Droomhuis midden op de beursvloer, zodat u zich kunt laten voorlichten door de onafhankelijke experts van Milieu Centraal.

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu