Data
12,13 & 14 november 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Magnetron zet plastic afval om in schone waterstof

16.11.2020

Magnetron zet plastic afval om in schone waterstof

Scheikundigen hebben magnetrons ingezet om plastic tasjes, melkflessen en andere supermarktverpakkingen te transformeren tot een schone bron van waterstof.

Er bestonden al manieren om plastic afval om te zetten in waterstof. Daarvoor worden momenteel commerciële voorzieningen ontwikkeld. De nieuwe methode belooft echter sneller en energiezuiniger te zijn.

Chemicus Peter Edwards van de Universiteit van Oxford wilde samen met zijn collega’s ‘de harde realiteit van plastic afval het hoofd bieden’. Het Verenigd Koninkrijk alleen al produceert 1,5 miljoen ton plastic afval per jaar.

Plastic tasjes bestaan wat betreft hun massa voor ongeveer 14 procent uit waterstof. Daarmee vormt plastic een potentiële energiebron voor landen die in de schone productie van waterstof een manier zien om klimaatverandering aan te pakken.

Het lukte de onderzoekers om binnen enkele seconden maar liefst 97 procent van het aanwezige waterstof uit het plastic te winnen. Het vaste materiaal dat overbleef, bestond vrijwel in z’n geheel uit koolstofnanobuisjes.

Het resultaat biedt ‘een aansprekende potentiële oplossing voor plastic afval’, zegt Edwards. De tests vonden vooralsnog plaats op een kleine schaal, waarbij ongeveer 300 gram plastic per keer werd gebruikt. Er staan echter grotere experimenten op de planning.

 

Bron: Newscientist.nl

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu