home / nieuws / Les 3 verduurzamen: gezondheid voor alles

Les 3 verduurzamen: gezondheid voor alles

16 januari 2019

Columnist: Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research

Het is al maanden koud. De thermostaat staat op 21 graden en de radiatoren zijn lekker warm. De lucht in huis is warm en zwaar. Je wilt eigenlijk de ramen en deuren openzetten, want je snakt naar frisse lucht. Maar de kou houdt je tegen. Slecht ventileren is ongezond, oncomfortabel en zorgt voor een hogere energierekening.

Het belang van een gezond binnenklimaat, voor huis en kantoor, wordt sterk onderschat. Veel gebouwen zijn te vochtig, worden slecht geventileerd, en onvoldoende schoongemaakt. Daardoor kunnen vocht (door douchen en koken), CO2, fijnstof (door haard, printer, verkeer, landbouw en industrie), radon en thoron (uitgestoten door beton, natuursteen en baksteen) in huis ophopen en de gezondheid negatief beïnvloeden. Een hoog CO2-niveau in huis zorgt bijvoorbeeld voor vermoeidheidsklachten.

Te vochtige lucht veroorzaakt schimmels en kan tot allergische reacties en luchtwegproblemen leiden. Vochtige lucht zorgt eveneens voor een hogere energierekening, het kost immers meer energie om vochtige lucht op te warmen dan droge lucht (de ideale luchtvochtigheid zit tussen de 40 en 60 procent).

Een langdurige blootstelling aan fijnstof, radon en thoron kan een ontstekingsreactie in de longen veroorzaken. Twijfel je of het binnenklimaat bij jou wel gezond is? Dit is eenvoudig te meten. De meters zijn te koop, te huur of je kunt dit laten doen door een professional.

Voldoende ventileren is belangrijk. De nieuwste huizen zijn zo goed geïsoleerd, dat deze huizen standaard met goede ventilatiesystemen zijn uitgerust. Oudere huizen worden ook steeds beter geïsoleerd, maar daarbij wordt vaak niet goed nagedacht over de consequenties voor het binnenklimaat. In veel huizen en gebouwen wordt geventileerd door een raam open te zetten, waardoor koude lucht binnenkomt en warme lucht verdwijnt. En veel huizen vanaf de jaren zeventig maken gebruik van mechanische ventilatie. Deze verbruikt relatief veel energie en is weinig efficiënt. Dit systeem blaast koude lucht het huis in en warme lucht eruit.

Dit systeem is tamelijk eenvoudig te verduurzamen. Dat kan door middel van een (hybride) ventilatiewarmtepomp die de ventilatiebox vervangt. Dit vernuftige systeem warmt de inkomende koude lucht op met de uitgeblazen warme lucht middels een warmtewisselaar. Dit zorgt voor een forse gasreductie (wel tot de helft). De aanschafkosten liggen tussen de 2000 en 4500 euro, hiervoor is subsidie beschikbaar tot 1500 euro. De ventilatiewarmtepomp gebruikt geen buitenunit, waardoor eventuele geluidsoverlast niet aan de orde is.

De enige zekerheid op dit moment is onzekerheid. We zitten in een overgangsfase. Zelfs specialisten spreken elkaar soms tegen over hoe je huis of gebouw het beste gasloos kunt maken. De transitie naar een fossielvrije infrastructuur zal nog tientallen jaren duren.

Toch hoeft u niet te wachten op alle antwoorden, de perfecte oplossing of het meest voordelige systeem. Energiebesparende maatregelen die ook de gezondheid positief beïnvloeden zijn tijdloze investeringen die vandaag al de moeite waard zijn om in te investeren.

Bekijk het originele artikel: Noordhollands Dagblad

Meer nieuws