home / nieuws / Les 2 verduurzamen: ontvang een cadeau van 400 euro

Les 2 verduurzamen: ontvang een cadeau van 400 euro

04 januari 2019

Columnist: Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research

Graag geef ik je een cadeau van 400 euro. Daarvoor vraag ik slechts tien minuten van jouw tijd. Wat moet je daarvoor doen? Wissel ieder jaar van energieleverancier!

In 2004 is de energiemarkt vrijgegeven en sindsdien kan je zelf kiezen tussen energieleveranciers. Toch is een groot deel van de Nederlanders nooit gewisseld van energiebedrijf. En wanneer we dat wel doen, is dat vaak eenmalig. Daarna ‘sukkelen we weer jaren in slaap’. De sector noemt deze groep klanten ‘slapers’.

Wanneer jouw contract afloopt, krijg je doorgaans een forse prijsverhoging voorgeschoteld. Energiebedrijven gaan ervan uit dat een groot deel van deze klanten daarna klant blijft en dus stilzwijgend akkoord gaat met het hogere tarief. Dat nieuwe tarief wordt vaker wel dan niet geaccepteerd doordat overstappen als ‘gedoe’ wordt ervaren. Toch is dat het moment om een nieuw contract te regelen.

Energiebedrijven vechten met elkaar om jou als nieuwe klant. Dat doen ze door middel van welkomstkortingen. Op klanten die een jaarcontract afsluiten en daarna weer van energieleverancier of –contract wisselen, wordt doorgaans verlies geleden. Terwijl overstappen juist heel snel, eenvoudig en vooral ook veilig is. Jij kan hier niets fout doen en zal nooit in het donker komen te zitten. Het enige risico dat je loopt is een eventuele opzegvergoeding, maar dat geldt altijd wanneer je een contract met een vaste looptijd hebt afgesloten. En zelfs dan is het vaak gunstiger om die ‘boete’ voor lief te nemen, en zelfs die wordt vaak door jouw nieuwe leverancier afgekocht.

Begin met het uitzoeken van de looptijd van jouw contract. Ga dan naar een prijsvergelijkingswebsite en kies voor een nieuw contract. Het meest voordelige contract voor een consument is een jaarcontract met een vast tarief. Dat kan een consument tot 400 euro opleveren. Zeker nu de kosten voor energie gaan stijgen door een verhoging op de energiebelasting op gas, loont een jaarlijkse kritische blik op uw energiecontract. Overstappen kost je niet meer dan tien minuten.

En mocht je een goed gevoel hebben bij jouw huidige energieleverancier, kun je via een vergelijkingswebsite zelfs ‘overstappen’ naar uw huidige leverancier tegen en scherper tarief dan waar ze doorgaans zelf mee komen. Je kunt zelfs bellen naar uw energieleverancier voor een nieuw aanbod, maar dat is lang niet altijd beter dan jij zelf op internet kunt vinden. Na uw overstap krijg je na een jaar via de mail een melding met de nieuwe tarieven. Deze mail gebruik ik als jaarlijkse herinnering om weer een overstap te maken. Volgens de jaarlijkse Energiemonitor van de Autoriteit Consument & markt (ACM) is de afgelopen drie jaar slechts de helft van de huishoudens overgestapt. Gun jezelf dus een mooi cadeau.

En wil je helemaal goed bezig zijn? Kies dan voor de goedkoopste groene energieleverancier. Daarmee stimuleer je investeringen in duurzame energieopwekking. Kijk voor een overzicht van de meest duurzame stroomleveranciers op de site van Wise Nederland.

 

Bekijk het originele artikel:

Bron: De Gooi- en Eemlander

Meer nieuws