Data
28, 29 & 30 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Geen gas meer in nieuwe keukens

17.02.2020

Geen gas meer in nieuwe keukens

Wie geen spijt wil krijgen van de nieuwe keuken kan beter voor koken op inductie kiezen. Dat adviseert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.

Bijna de helft van de consumenten kiest inductie voor hun nieuwe keuken of kookplaat. Van deze groep is 90 procent tevreden over de inductiekookplaat, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Ze zien als voordelen dat een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken is, veilig en makkelijk in gebruik en mooi om te zien.

Wokken
Mensen die nu nog twijfelen over het koken op inductie noemen als drempel vooral de hoge aanschafprijs, de noodzaak om nieuwe pannen te kopen en de geschiktheid om te wokken. Mariken Stolk van Milieu Centraal: “Terwijl het heel goed mogelijk is om te wokken op inductie, bijvoorbeeld in een wokpan met platte bodem. En je hoeft echt niet al je pannen te vervangen. Als een pan een bodem heeft die magnetiseerbaar is, kun je er gewoon mee koken. Je kunt dit checken met een magneetje: blijft dit plakken, dan is de bodem magnetiseerbaar. In totaal kom je voor een gemiddelde inductie kookplaat met aansluiting en een paar nieuwe pannen op zo’n 1.500 euro. Een gaskookplaat kost 400 euro. Het is een extra investering, maar je bent in je keuken wel klaar voor een klimaatvriendelijke toekomst.”

Met inductie voorkom je dat de keuken later opnieuw verbouwd moet worden. Hoewel er nu nog weinig verschil is voor het klimaat, wordt koken op een stekker steeds schoner. Dat komt doordat elektriciteit steeds duurzamer wordt opgewekt en aardgas niet.

Zelf ervaren
In het Milieu Centraal Duurzaam Droomhuis midden op de beursvloer van Huis & Energie kunnen bezoekers zelf ervaren hoe prettig het koken op inductie is. "Je hoort vaak dat je niet goed kan wokken met inductie," zegt organisator Henriette Vrisekoop. "Nou, in het Droomhuis staan chefs klaar om het tegendeel te bewijzen!"

Duurzaam DroomhuisInductieWokken

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu