Data
12,13 & 14 november 2021

Plaats
Expo Haarlemmermeer

Bij aanbestedingen wordt vooral op prijs gelet, maar duurzaamheid begint te tellen

12.10.2020 | artikel

Bij aanbestedingen wordt vooral op prijs gelet, maar duurzaamheid begint te tellen

In het kort:

  • Overheden nemen duurzaamheid iets vaker op als belangrijke eis bij aanbestedingen in de bouw van wegen, dijken en gebouwen.
  • Het tempo ligt nog te laag om in 2050 aan nationale duurzaamheids- en klimaatdoelen te voldoen.
  • Positief is dat bij de aanbestedingen waarin duurzaamheid wel een rol speelt, het vaker doorslaggevend is bij het selecteren van een aannemer.

Overheden nemen vaker harde duurzaamheidseisen op in hun aanbestedingen in de bouw, maar het huidige tempo ligt nog te laag om de nationale doelstellingen voor energieneutraliteit, circulariteit en klimaatbestendigheid voor 2050 te bereiken. Dit stelt Bouwend Nederland op basis van een jaarlijks onderzoek van het Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra naar de 25 meest duurzame opdrachtgevers bij de bouw van onder meer wegen, gebouwen en dijken.

In 2019 speelde duurzaamheid een rol in 35,2% van het aantal openbare aanbestedingen. Hoewel dat een lichte toename is ten opzichte van de 26,9% in het vorige onderzoek, betekent dat dat nog steeds bij 64,8% van de aanbestedingen duurzaamheid geen criterium is. In de regel is de laagste prijs dan bepalend voor wie de opdracht krijgt. Dan ontbreken de prikkels, de tijd en de mogelijkheden om duurzame ideeën in te brengen. Het risico is dan te groot dat de opdracht naar een ander gaat.

Lees meer: https://fd.nl/ondernemen/1360054/bij-aanbestedingen-wordt-vooral-op-prijs-gelet-maar-duurzaamheid-begint-te-tellen

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu