Data
28, 29 & 30 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

25.000 euro voor start-up die huizen verwarmt met douche- en badwater

23.11.2020

25.000 euro voor start-up die huizen verwarmt met douche- en badwater

Start-up DeWarmte verwarmt huizen met warmte die via het doucheputje of wasmachine wegstroomt. Met dit idee wonnen TU Delft-alumni Auke de Vries en Sander Wapperom de eerste prijs in de ASN Bank Wereldprijs, met 25.000 euro aan prijzengeld.

DeWarmte installeert De HeatCycle aan het eind van de riolering van het huis. Daar wint het apparaat restwarmte terug uit het afvoerwater. De teruggewonnen warmte die dit oplevert slaat het apparaat op in een boiler die in het systeem zit. Het grootste deel van de installatie past in de kruipruimte.

Naast DeWarmte stonden nog vijf andere start-ups in de finale. Daarvan vielen drie ook in de prijzen. De tweede prijs ging naar Kumasi Drinks dat sapjes van cacao-afval maakt. De tweede prijs is 15.000 euro waard. De derde prijs van 10.000 euro ontving Forest Wool voor het idee om textiel van dennennaalden te maken. Tot slot ging FALAFVAL er vandoor met de publieksprijs ter waarde van 5.000 euro voor falafel van groentereststromen. Dat betekent dat twee start-up buiten de boot vielen: Natulatte dat koffiecreamers en lattes op basis van haver maakt voor het bedrijfsleven, en BESE dat waterrijke natuurgebieden helpt herstellen met behulp van biobased, bio-afbreekbare materialen.

DeWarmte wil het geld gebruiken voor de productie en installatie van de eerste tien ‘HeatCycles’. Dit is het systeem waarmee zij warmte terugwinnen uit het huishoudelijk riool en opslaan voor hergebruik. “Alles aan hun oplossing om woningen te verduurzamen klopt en beide ondernemers zijn heel bevlogen en betrokken bij het onderwerp. Ik heb het gevoel dat ze heel groot kunnen worden”, zegt juryvoorzitter Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely in een persbericht.

De ASN Bank Wereldprijs wordt georganiseerd door Voor de Wereld van Morgen, de ondernemers- en inspiratiecommunity van ASN Bank. Deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs maken niet alleen kans op een geldbedrag, maar nemen ook deel aan een traject met coaching, training en publiciteit.

Bron:  www.duurzaambedrijfsleven.nl

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu