Data
28, 29 & 30 mei 2021

Plaats
Brabanthallen Den Bosch

Succesvol getest: dubbelzijdig zonnepaneel met gelijke opbrengst per kant

21.09.2020

Succesvol getest: dubbelzijdig zonnepaneel met gelijke opbrengst per kant

Onderzoeksorganisatie Solliance testte met succes een dubbelzijdig en flexibel zonnepaneel met dunnefilmzonnecellen. Doordat de panelen aan twee kanten bedekt zijn met zonnecellen vangen ze zowel direct als weerkaatst zonlicht op. Wanneer we de toepassing in de praktijk gaan zien is nog onbekend.

Dubbelzijdige zonnepanelen hebben aan twee kanten fotovoltaïsche cellen. Hierdoor kunnen de schermen gebruik maken van het albedo-effect: een maateenheid om weerkaatst, ofwel diffuus, licht uit te drukken. Een groot deel van het zonlicht wordt weerkaatst door gebouwen, planten, wegen en bossen. Met dubbelzijdige zonnecellen kan extra energie uit dit diffuse licht worden gehaald. Dit soort schermen kunnen in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt worden voor geluidswallen langs snelwegen. Maar ook een hybride zonnepark waarbij landbouw of veeteelt tussen en onder de panelen plaatsvindt.

Het paneel dat nu getest is, is met de hand in elkaar gezet. Nu is het werken aan een industriële manier van flexibele zonnecellen assembleren tot een zonnefolie, die zich eenvoudig laat produceren, verwerken en aansluiten. Het zal nog wel 2 tot 3 jaar duren voordat een productietechniek klaar is.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Op de hoogte blijven van Huis & Energie én praktische tips ontvangen over het verduurzamen van je eigen woning?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Registreer nu